пʼятницю, 14 грудня 2012 р.

Херсон: для забудовників не шкода навіть серця


Торгівельна мережа «ОСКАР» у Херсоні була лідером у сфері роздрібної торгівлі. Була, поки не взялася за грандіозний проект торгівельно-розважального центру «Суворовський» у серці Херсона. Багатомільярдний проект не тільки ударив по гаманцю власника «Оскару» Сергіяп Каруноса (зараз він вимушений здавати в оренду свої супермаркети іншій торгівельній мережі), але й по історичному центру міста

Зараз, виходячи з обласного драмтеатру, люди бачать не фонтан, не пам’ятник героям Сталінграду (так називається площа перед Театром), а задню частину торгівельного гіганта.

Гуляли по будмайданчику

Найулюбленіше місце для прогулянок місцевих жителів, пішохідна вулиця Суворова взагалі була перерита та заставлена парканами та будівництвом більше року. Зараз вже там виріс ТРЦ, який ну ніяк не вписується у краєвид історичного центру. Модерністській гігант виглядає, як чужорідне тіло поруч з будівлями 19 – поч. 20 століття.

Ця історія набула розголосу, а тема з ТРЦ «Суворовським» була найбільш резонансною у місті.

Будівництво, попри все, завершилося. Усі скарги були відхилені. Звичайно, бо у справу було вкладено мільярди (плюс закордонні інвестиції). Було, грубо кажучи, «забито» на генплан міста, архітектуру та інші загальноприйняті норми. До речі, «Суворовський» так повністю і не добудували. Функціонує лише один поверх. Усі інші – непочате будівництво з «оголеними» ліфтами та будматеріалами. Але горда фігура ТРЦ майорить над усім центром.

Будуй де хочеш!

Після цього стало остаточно зрозуміло – у Херсоні продається все. За великі гроші продано історичний центр міста. Треба буде – будуть знищені дитячі майданчики, зелені насадження (горезвісна історія з обороною дубків у мікрорайоні Таврійський лише щасливе виключення ), культурні пам’ятки. Усе може продаватися. Лише потрібна ціна.

А будуватися у історичних місцях міста для Сергія Каруноса не вперше.

Один з супермаркетів збудований на місці спортивного комплексу «Кристал» (той, у свою чергу, зведений на місці єврейського кладовища). Аналогічна ситуація з «ОСКАРом» на вулиці Тираспільскій. Там він теж збудований замість спорткомплексу «Петровець» на місті старого міського кладовища.

Дрібний фол

На щастя, з введенням нових астрономічних штрафів, обсяги незаконного будівництва чи інших подібних порушень різко скоротилися. Але ми знаємо, що завдяки корупції, яка проїла український законодавчий апарат у нас можливо все. Херсон не мав особливих проблем з порушеннями у будівельній сфері. Звичайно, були часті випадки дрібних порушень, щодо забудов дрібними приватними підприємствами дворів у житлових будинках. Також були поодинокі випадки руйнування дитячих майданчиків і зведення на їх місці житлових чи промислових споруд. Але справа з ТРЦ «Суворовський» різко вдарила по іміджу міста.

Зараз (особливо після фінансової кризи 2008 року) постала проблема недобудов. Великі житлові комплекси, під які були взяті відповідні кредити стоять недобудовані. Деякі споруди не закінчені навіть на 50%. Це нагадує початок 90х років і негативно впливає на вигляд міста.

Губернатор області Микола Костяк ще у минулому році заявив :»Ніхто незаконно будувати не буде! Ні в Дубках, ні де в інших місцях». Але він казав саме про незаконне будівництво. Але наші суди можуть зробити найбезглуздіше і кричуще будівництво законним.

Олег Ткачук

Немає коментарів:

Дописати коментар